Elektronik Ticaret
Bankamız, firmaları internet üzerinde tüketiciyle güvenli bir ortamda bir araya getirerek firmaların satış yapmalarını sağlamakta ve elektronik ticaret dünyasında tahsilât/ödeme sistemleri sunmaktadır.
İnternet üzerinden kredi kartı ile satış yapmak isteyen her firma bu hizmetten yararlanabilir.
Hızla gelişen teknoloji, firmaları etkilediği gibi firmaların satış ve ödemelerine aracılık eden bankaları da etkisi altına almıştır. Küreselleşen ekonominin sonucu olarak, Akbank, internetten satış yapmak isteyen firmalara ödeme aracılığı yapmaktadır. Gerek kart sahipleri gerekse firmalar açısından gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olan ve Sanal POS hizmeti sağlayan Akbank e-ticaret sistemi ile firmalar, internet üzerinden yaptıkları satışları, müşteri kredi kartı ile gerçekleştirebilmektedirler.
Elektronik ticaret; mal ve hizmetlerin üretim, reklam ve satışının internet üzerinde, güvenli bir ortamda yapılmasıdır. Bu kapsamda, tüketiciler için fiziki sınırların ortadan kalktığı, tek bir tuşla hayal ettikleri ürün ve hizmetlere ulaştığı, firmalar içinse pazarlama ve satış olanakları sunan bir ortamdır.Devlet ya da özel sektörde görev yapan kurumların, firmaların ve bireylerin internet ortamında ya da intranet ortamında, yazı, ses ve görüntü şeklindeki fonksiyonların, sayısal biçimde işlenmesi, iletilmesi, saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.
İnternet üzerinden elektronik veri değişimi (EDI) ya da elektronik fon transferi (EFT), tamamen kredi kartı üzerinden gerçekleştirilen finansal, ticari faaliyetlerin tamamını kapsamaktadır.
Ticari sonuçlar doğuran ya da ticari faaliyetleri destekleyecek eğitim, kamuoyunu bilgilendirme, tanıtım-reklam vb. amaçlar için elektronik ortamlarda yapılan işlemler de elektronik ticaret kapsamına girmektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Elektronik Ticaretin Araçları
- Telefon,
- Faks,
- Televizyon,
- Elektronik ödeme ve para transfer sistemleri,
- Elektronik veri değişimi (Electronic Data Interchange-EDI),
- İnternet,
- İntranet,
- WAP
Elektronik Ticaret Türleri
1.Firmadan-Firmaya Elektronik Ticaret (B2B- Business to Business): Firma içi veya firmalar arasında yapılan ticarettir. Firmaların kapalı devre olarak alt bayilerinden tedarik, stoklama, dağıtım, pazarlama vb. süreçleri yürüttüğü elektronik ticaret sistemidir.
2.Firmadan-Müşteriye Elektronik Ticaret (B2C-Business to Customer) : Firma ile müşteri arasında yapılan ticarettir. Sanal Mağaza uygulamaları ile firmaların müşterilerine internet ortamında ürün ve hizmetlerinin satışını gerçekleştirdiği elektronik ticaret sistemidir.
3.Firmadan-Kamu İdaresine Elektronik Ticaret (B2G-Business to Goverment) : Firma ile kamu idaresi arasında yapılan ticarettir. Lokal ağlar üzerinde yapılan ticaret, haberleşme ve diğer tüm etkinlikleri kapsamaktadır. Kamu ihalelerinin İnternette yayınlanması ve firmaların elektronik ortamda teklif vermeleri ilk örnekleridir. E-Ticaretin yaygınlaşmasını desteklemek amacı ile kamunun vergi ödemeleri, gümrük işlemleri de sanal dünyaya taşınmaktadır.
4.Müşteriden-Kamu İdaresine Elektronik Ticaret (C2G-Customer to Goverment) : Müşteri ile kamu idaresi arasında yapılan ticarettir. Her türlü vergi, sağlık ve hukuksal işlemleri kapsamaktadır. Henüz yaygın örnekleri olmayan bu kategoride ehliyet, pasaport başvuruları, sosyal güvenlik primleri ile vergi ödemeleri vb. uygulamalar ile Elektronik Devlete geçişin sağlanması planlanmaktadır.
Elektronik Ticaretin Avantajları
1. Firmalar Açısından Avantajları
- İnternet sayesinde firmalar müşterilerine dünyanın her yerinde 7gün 24 saat hizmet verebilirler.
- İnternette sanal mağaza açmanın maliyeti fiziksel bir mağaza açmanın maliyetine kıyaslandığında oldukça düşüktür.
- Daha hızlı bir şekilde ürün geliştirilmesi, test edilmesi ve müşteri ihtiyaçlarının tespit edilmesi mümkün kılındığından, talebe karşı arz tarafı daha hızlı uyum göstermektedir.
- Etkin tanıtım, sınırsız ulaşım sayesinde global tüketici ağı ile firmalar yüksek satış hacmi elde ederler.
En Yakın Şubelerimiz
eticaret